Wikipedia

Результати пошуку

17.03.20


День весняного рівнодення 2020 – це астрономічне явище, коли Земля займає таке положення щодо Сонця, що його промені падають під прямим кутом на екватор, а день дорівнює ночі.

Весняне рівнодення 2020. 05:49 пʼятниця, 20 березня за часом у Києві.

Тільки двічі на рік Сонце сходить точно на сході і заходить точно на заході. Це явище спостерігається в дні весняного і осіннього рівнодення. Обидві півкулі, від екватора до полюсів, нагріваються відносно однаково. У такому положенні Земля перебуває двічі на рік: 20 або 21 березня – у день весняного рівнодення і 22 або 23 вересня – у день осіннього рівнодення. У ці періоди день і ніч поділяються порівну – по 12 годин. З астрономічної точки зору, з 21 березня настає весна і продовжується до 22 червня, тобто до дня літнього сонцестояння, що за народним календарем відзначаються як свято літнього бога Сонця - Купайла. (Іноді це свято помилково святкують 7 липня у день Різдва Івана Хрестителя).
Поширеним на різних слов´янських територіях є гаївка «Кривий танець». Для його виконання в гаю забивали три кілочки або садили трьох дітей. Тоді дівчата, тримаючись одна за одну, йшли за провідницею, яка водила кривий танець, проходячи між кілками (дітьми), обходячи їх, безліч разів повторюючи недовгу пісню про цей шлях: «Кривого танцю йдемо, Кінця му не знайдемо./ То в гору, то в долину, То в ружу, то в калину./ Бо його треба вести, Як віночок плести». Усі тексти цієї гаївки короткі і подібні за змістом, у багатьох з них говориться про необхідність виконувати цей танець. Ця гаївка є космічно-філософською і відтворює рух небесних світил, зокрема сонця, яке «сідає» та «встає», та рух людського життя, яке тече без упину, і кінець якому людина намагається знайти.

Немає коментарів:

Дописати коментар